Vi bruger cookies

Ved at bruge sitet acceptere du dette. "nej tak til cookies"

Læs vores cookiepolitik

De gode kostvaner grundlægges i barndommen og følger os hele livet igennem

Daginstitution Perlens mad – og måltids politik tager udgangspunkt i Glostrup Kommunes overordnede mad- og måltids politik, som definerer at børnene skal have sund, varieret og nærende mad.

Økologi

Perlen prioriterer at servere en kost for børnene, der i høj grad har fokus på ernæringsanbefalingerne fra Fødevarestyrelsen.
Perlen vægter at servere økologisk kost til børnene. Pr. maj 2017 er Perlens køkken omlagt til 90 – 100 % økologisk. Det vil sige at vi har guld certifikatet..
Dette for at sikre at børnene får en så sund, økologisk og bæredygtig kost som muligt. Vi følger årstidens rytme og serverer som udgangspunkt mad som er i sæson.

Råvarepolitik

Institutionens køkkendame Sevim planlægger menuerne ugevis og det sker at leverandørerne ikke altid kan levere en given økologisk råvare og der kan derfor være eksempler på ændringer i menuplanen.
Eftersom der er et begrænset udbud af økologiske fiks, serverer vi vilde fisk fra havet såsom torsk, rødspætter m.fl. Disse medtages ikke i institutionens økoregnskab. Omfanget af fisk og udgør ca. 2 % af fødevarerne i køkkenet.

Minimum sukker politik

Perlen prioriterer kosten ud fra en minimums sukker politik. Denne defineres således:

• Maden som tilberedes i Perlen er uden sukker. Dog kan sukker i sjældne tilfælde anvendes som krydderi.
 
• Ved festlige lejligheder i institutionen, hvor forældrene er med, kan der serveres en enkelt ting med sukker.

• Ved fødselsdage kan der serveres `en enkelt ting med sukker f.eks. en bolle, is, o.l. Dette gælder ved fødselsdage som afholdes i institutionen og når børnehaven inviteres hjem til fødselsdag. Personalet skal kontakte forældrene inden barnets fødselsdag og aftale med forældrene, hvad børnene tager med. Hvis børnene mod aftale har flere ting med sukker med til fødselsdag, så kan de vælge en ting, som de kan dele ud. Resten kommer med barnet hjem igen.

• Fødselsdage i vuggestuen anbefaler vi er uden sukker/minimum sukker.

• Til eftermiddagsmåltidet henstiller vi til, at forældrene giver sund mad med.

• Oplever personalet at barnet har flere sukkerholdige ting med til eftermiddagsmaden og at det påvirker barnets trivsel, skal personalet vejlede forældrene.

Muligheder for fravalg af kost:

• Vi serverer traditionelle danske retter og retter fra andre kulturer, samt vegetarisk kost.

• Forældre kan fravælge kød generelt eller typer af kød for deres barn.

• Ønsker forældre at fravælge yderligere fødevarer for deres barn, skal der forelægge en lægeerklæring.

 

Kostplanen i Perlen ser således ud

Morgenmad:
Der serveres i løbet af en uge
• Havregrød
• Rugbrød
• Havregryn ( tirs. + fre.) / Hjemmelavet müsli med ymer hver mandag
• Tranebær / Rosiner
• Ost
• Smør
• Mælk (0-1 år modermælks erstatning, 1-3 år letmælk, 3- år skummetmælk)
• Frugt tilbydes af og til.
• Der bliver serveret nybagte boller fredag morgen.

Formiddags måltid:
• Vuggestuen får serveret frugt & brød, et slags pålæg & vand
• Børnehavebørnene har selv frugt el lign. med som skæres ud til fælles glæde. Institutionen serverer rugbrød med smør. Børnene har flasker med vand med hjemmefra.

Frokost:
Hele institutionen
• Perlen prioriterer at lave ernæringsrigtig, sund og varierende kost
• Mandag og Fredag: rugbrød, Tirsdag-Torsdag: varm ret, Onsdag: suppe eller grød.
• Der bliver serveret vand i vuggestuen og mælk og vand i børnehaven til dette måltid.

Eftermiddagsmad

• Vuggestuen får serveret frugt & brød, et slags pålæg & mælk/ vand
• Børnehavebørnene medbringer en madkasse med rugbrødsmadder, frugt o.l. og vand

 

Værdier i forbindelse med frokost måltidet

Børnene spiser i mindre grupper sammen med en voksen. Måltidet er en stund, hvor det vægtes at der er hyggeligt samvær og snak mellem børnene og børn og voksne. Børn er forskellige og har forskellige behov. Dette også i forbindelse med måltidet. Nogle børn har brug for at sidde roligt og fordybe sig i at spise og andre vil gerne deltage i snak. Fælles for alle børnene er, at de skal føle sig inkluderet i fællesskabet ved måltidet og opleve at det er en rar situation, som giver lyst til deltagelse.
Ingen børn tvinges til at spise. Børnene opfordres til at smage på maden og vise madmodighed. Og smager det dem ikke, kan de lade maden ligge. Spiser barnet intet af det tilbudte måltid, får de en alternativ mulighed, som er rugbrød med smør.
Vi vægter at børnene får lov til, ud fra hvor de er udviklingsmæssigt, at eksperimentere med maden. Efterhånden som barnet bliver ældre, introducerer vi barnet til gode normer omkring måltidet. Disse tager udgangspunkt i fagprofessionelle overvejelser om, hvad børnene fremadrettet vil profitere af at kunne i forbindelse med måltidet. Vi guider børnene uden irettesættelser, men fortæller børnene hvad de konkret kan gøre i stedet, eller hvad de gør som vi gerne vil have mere af. Eks. ”Du bruger lige din gaffel, sådan!”
Børnene inviteres til at være med til at dække bord, hente tallerkner, øse op, tømme tallerkener for madrester  m.m. således at de oplever selv at kunne agere og mestre.